To nye podcasts om P. S. Krøyer

De seneste to podcasts, jeg har lavet på fransk, handler om P. S. Krøyer, som er udstillingsaktuel på Musée Marmottan Monet i Paris.
Den ene handler om Krøyers tætte bånd til Paris og den kulturelle udveksling mellem dansk og fransk. Her medvirker udstillingens kurator Dominique Lobstein, Mette Harboe Lehmann fra Skagens Museum, Marie Nipper fra Copenhagen Contemporary og forfatteren Jens Christian Grøndahl.
Den anden handler om maleriet “Sommeraften på Skagen Sønderstrand” (1893) og om de to kvinder på billedet: Marie Krøyer, som opgav sin kunst – og Anna Ancher, som blev en af Danmarks største malere nogensinde. Her medvirker Dominique Lobstein, Mette Harboe Lehmann og kritikeren, forfatteren Lilian Munk Rösing.

Podcasts på fransk om dansk kunst

Jeg har netop for La Maison du Danemark i Paris udgivet to podcasts om hhv. den danske guldalder og billedhuggeren Thorvaldsen. De kan findes, hvis du følger disse links til dansk kulturs digitale platform i Frankrig, Le Bicolore.
Eller der, hvor du normalt finder dine podcasts, som f.eks. på Spotify.
https://open.spotify.com/episode/3S1cZLdSalmrdtS9y2O5Jv?si=zDN_k0VXTdC3jICmv157Vg https://open.spotify.com/episode/3S1cZLdSalmrdtS9y2O5Jv?si=8K2Hi0M5QnyanXncgcFL-Q

ISOLA – København i coronaens tid

En skov uden mennesker er for alvor en rigtig skov. Jo færre mennesker, des bedre. Dens skovagtighed bliver blot understreget og forstærket af det totale fravær af mennesker. Skoven er sig selv, uden os.
Men en by uden mennesker er ikke nogen rigtig by.
Hvad er der sket? Hvilket angreb kan have elimineret indbyggerne og efterladt bygningerne intakte? Hvilket postapokalyptisk skue er dette? Hvad er skyld i det nedlukkede samfund og den mennesketomme by?

Billedserien ISOLA er en ganske præcist afgrænset tidskapsel fra foråret 2020.
Den 11. marts om aftenen blev Danmark lukket ned. Med et slag var vi alle fanget og alene i verden.
Næste morgen mødte arkitekturfotografen Jens Lindhe en by, som på en nat var blevet tømt for liv. Bygningerne var der, men menneskene og den larmende trafik var væk. Danmark var lukket ned.

Bogen ISOLA består af Jens Lindhes fotografier fra den ensomme by, digteren Morten Søndergaards digt “Vi rus” og Tore Leifers essay “Byen uden mennesker”.

COCKTAILTIMEN

Kan det passe, at grev Negroni ikke måtte drikke flere af sine cocktails end 20 om dagen?
Hvorfor er James Bond en andenrangs snob?
Hvem var den første store kvindelige bartender – og hvad har en officersklub i britisk Burma at gøre med en bar på Manhattan og den nye cocktailrenæssance?

Cocktailhistorie er kulturhistorie og verdenshistorie, og den nye bog COCKTAILTIMEN (Gads Forlag, netop udkommet) kommer vidt omkring: fra Caribiens sukkerrør og slaveri over Singapores luksushotel Raffles til Frankrig, hvor en gal (eller genial?) læge transplanterede abetestikler til rigmænd med drømme om evigt liv.
2015-2017 præsenterede P1 Eftermiddag i alt 52 udgaver af COCKTAILTIMEN med Karen Nielsen.
Alle de populære cocktailhistorier er samlet i denne bog. Der er altså én cocktail om ugen i et helt år, hvis man vil prøve dem alle sammen.

Nogle af de klassiske cocktails er i dag næsten glemt, men er blevet genopdaget af entusiastiske bartendere, som også har skabt moderne klassikere.
Sådan bevæger vi os i bogen gennem mere end 300 år, fra de tidligste cocktails til de bedste af de nye.
Hver eneste cocktail har sin egen gode historie om, hvordan den blev til, er blevet berømt eller omfortolket af senere tider.

Cocktailhistorierne er samlet og fortalt af Radioavisens Karen Nielsen i samarbejde med P1s Tore Leifer.

“Niels Holgersens forunderlige rejse” – en af årets smukkeste bøger

”Stærkt forelsket, kun lidt forkortet … Man kan svinge sin hue og sige hurra!” Information

♥♥♥♥♥♥ ”’Niels Holgersens forunderlige rejse’ er en gave til alle.” Politiken

Niels Holgersen er 14 år gammel og træt af alting. Det eneste, han gider, er at sove og spise. Og så kan han lide at drille og lave ulykker.

Men en dag bliver han forhekset og forvandlet til en lille pusling, og med en flok vildgæs kommer han ud på sit livs største rejse. Fra Skåne i syd til Lapland i nord.

Men hvordan kan han blive sig selv igen? Hvordan bliver man menneske?

 

Hjemmeside-Omslag

Selma Lagerlöf skrev sin store roman som en bestillingsopgave, en lærebog i geografi for svenske skolebørn. Som skolebog skulle den indpode fædrelandskærlighed og udfylde en stor national opgave.

 

Tore Leifer (kendt fra DR P1) har nyoversat og bearbejdet romanen for børn og voksne, så skolebogen og det belærende træder helt i baggrunden til fordel for den psykologiske udviklingsroman om at møde kærligheden og blive menneske.

Selma Lagerlöfs store klassiker er kendt over hele verden. Det er første gang i næsten 100 år, at den kommer i en nænsomt forkortet og rigt illustreret, ny dansk udgave.

Det er billedkunstneren Helle Frøsig, der med tegninger, fotos og collager har skabt det nye billedunivers til fortællingen.

http://www.forlagetvandkunsten.dk/112098/

Niels Holgersens forunderlige rejse – NY UDGAVE udkommer 14. november

Hjemmeside-Omslag

”Jeg stopper ikke, så længe én eneste af jer er i live,” sagde Smirre Ræv, ”om jeg så skal følge efter jer over hele landet. Men hvis du kaster Tommeltot ned til mig, så vil jeg aldrig mere forfølge dig eller nogen fra din flok.”
”Tommeltot kan jeg ikke give dig,” sagde gamle mor Akka til ræven. ”Enhver af os, fra den yngste til den ældste, vil med glæde ofre livet for hans skyld.”
”Er I så glade for ham,” sagde Smirre, ”så lover jeg dig, at han bliver den første af jer, der bliver offer for min hævn.”
Akka svarede ikke mere, og efter endnu et par rævehyl blev alt stille.
Drengen lå stadig vågen. Nu var det Akkas ord til ræven, der forhindrede ham i at sove. Aldrig havde han troet, at nogen ville ofre livet for hans skyld. Nu var der nogen i verden, han holdt af.

Drengen Niels Holgersen er 14 år gammel og træt af alting. Træt af sine forældre, træt af sine kammerater. Det eneste, han gider, er at sove og spise. Og så kan han lide at drille og lave ulykker.
Men en dag bliver han forhekset og forvandlet til en lille pusling, ikke større end en tommeltot. Og med en flok vildgæs kommer han ud på sit livs største rejse. Fra Skåne i syd til Lapland i nord.
Fra tranernes dans på Kullen og rottekrigen på Glimmingehus til byen på havets bund, det sunkne Vineta. Som fange hos de vilde krager på heden og hos bjørnene i Minelandet. Med ørnen Gorgo op til Laplands fjelde og samernes frie liv.
Men hvordan kan han blive sig selv igen? Hvordan bliver man menneske?

Selma Lagerlöfs store klassiker om Niels Holgersens rejse er kendt over hele verden.
Her er den, for første gang i næsten 100 år, i en nænsomt forkortet og rigt illustreret, ny dansk udgave.

 

Den franske kultforfatter Philippe Djian kommer til Den Sorte Diamant torsdag

‘Min mor har brugt en formue på plastickirurgi i de seneste år. Nogle gange, i en særlig belysning, gør hun mig bange.’
En midaldrende kvinde hader sin far og sin mor og har det mere end svært med sin søn. Hvem er det, der er brudt ind hos hende? Og hvad har han gjort ved hende?
Hør Philippe Djian fortælle, bl.a. om sin seneste roman ‘Oh…’, når jeg interviewer ham i Den Sorte Diamant 23. maj kl. 20.
Og hvem ved, måske fortæller han også om gennembruddet med ‘Betty Blue’.
Den unge franske forfatter Virginie Despentes nævnte Djian som en stor inspiration, da hun gæstede diamanten sidste år.
Hvad er det, Djian har betydet for fransk litteratur? Det får vi svaret på torsdag aften!

Nordiske kulturjournalister samlet i London

“We look at the present through a rear view mirror. We march backwards into the future.” (Marshall McLuhan)

30 nordiske kulturjournalister, hvoriblandt jeg selv, har lige været samlet i London for at se, hvordan de mest fremsynede britiske kulturhuse og medier prøver at gå forlæns ind i fremtiden.
The Guardian tjener ikke mange penge på at lave avis, men har stor succes med sine masterclasses, der nærmest gør avisen til kursusudbyder, efteruddannelsescenter, universitet. Og her er der penge at tjene.
The Telegraph, som tidligere på alle måder var en af Storbritanniens mest konservative aviser, har haft stor succes med at genopfinde sig selv, også på de digitale medier.
Aurasma laver augmented reality, især til reklamer, men med store perspektiver for alle medier.
Google er en kæmpestor pengemaskine, men har også påtaget sig en kulturarvs-opgave ved at gøre kunstmuseer, seværdigheder og arkiver tilgængelige for alle.
Songkick er en af de små blomstrende medievirksomheder i Londons “Silicon Roundabout” i Shoreditch.
Museerne og institutionerne på Exhibition Road er Storbritanniens største turistattraktion med næsten 24 millioner besøgende tilsammen om året.
Og Royal Opera House er ikke bare en kulturinstitution, men er blevet sin egen medieinstitution med egen DVD- og videoproduktion, egne streaminger osv. Hvorfor vente på skrantende avisers nedskårne kulturredaktioner, når man selv kan tage hånd om at få sine egne historier ud i verden?
ROH’s åbne balletprøvedag er blevet set 2 millioner gange på YouTube.
Hør mig fortælle i Kulturnyt på P1.

Sange fra Aftenlandet

Lyt til Helene Gjerris’ nye CD med Per Nørgårds sange!
Sange for sopran, mezzo og alt, svøbt i fløjte, harpe og strygere i forskellige kombinationer. Sange fra 1953 til 2012. Digte af Pär Lagerkvist, Rilke, Ginsberg,Éluard, Rimbaud osv. Produceret af Gert Sørensen med ekstrem omhu. Fabelagtig udgivelse.

Manifest

Så fik jeg endelig set Breivik-stykket på Caféteatret.
Det plæderer for at han er politisk ekstremist, ikke psykisk syg. Og sandsynliggør, at vi alle kan have en snert af Breivik i os.
Interessant og vedkommende, men som teater næppe verdens mest vellykkede forestilling.
Måske problemet er, at Olaf Højgaard ikke er nogen specielt god skuespiller. Paradoksalt nok er han faktisk bedre i rollen som Anders Behring Breivik end i rollen som “Olaf Højgaard” i forestillingen.